Кремъл наложи вето на разследване за смъртта на Гагарин
Кремъл наложи вето на разследване за смъртта на Гагарин / netinfo

Кремъл наложи вето на ново разследване на смъртта на първия космонавт Юрий Гагарин, въпреки становището на експерти, че са разкрили една от най-големите мистерии на 20-и век.

Точно преди 47 години - на 12 април 1961 година - Гагарин направи класическия полет около Земята. Продължилата 68 минути обиколка постави началото на надпреварата в космоса между СССР и САЩ, но съдбата отреди на Гагарин кратък живот и загадъчна смърт, пише БТА.

На 27 март 1968 година Гагарин загина при мистериозни обстоятелства по време на рутинен тренировъчен полет с МИГ-15, заедно с неговия инструктор Владимир Серюгин.

Резултатите от последвалото официално разследване бяха хипотетични и не обясниха точно какво и защо е станало. Следователите успяха единствено да стигнат до заключението, че най-вероятно двамата са катастрофирали в резултат на внезапна маневра, принудила Гагарин да забие изтребителя с носа в земята.

Липсата на убедително обяснение обаче постави началото на конспиративни теории. Една от най-обидните бе, че Гагарин и Серюгин били пияни. Друга теория гласи, че Гагарин бил премахнат от тогавашния съветски лидер Леонид Брежнев, който се почувствал застрашен от популярността на космонавта.

Но Игор Кузнецов, авиационен инженер, участвал в разследването през 1968 г., смята, че той и колегите му са решили загадката, след като извършили собствено разследване с най-модерни методи.

В интервю за "Индипендънт" Кузнецов изрази убеждението, че Гагарин и Серюгин са загинали при злополука и че последните мигове на изтребителя коренно са протекли съвсем различно от официалната версия. Според експертите пилотската кабина не е била херметично изолирана поради частично отворен вентилационен панел, което принудило пилотите рязко да снижат височината на полета и това се оказало фатално. Те не смятат, че има нещо съмнително в неизправността на вентилационния панел или че става дума за човешка грешка, но при всички положения той е причината за смъртта на двамата пилоти.

Кузнецов и още 30 други прочути експерти изпратиха петиция до президента Владимир Путин да нареди ново разследване на случая въз основа на техните разкрития. Но Кремъл отговори, че не вярва на тяхната теория и не вижда причина да се поставя под въпрос първоначалната версия.

"За какви оригинални разкрития говорят те? Нямата такива разкрития, само спекулации. За съжаление има хора, които не искат да знаят истината. Хора, които 40 години повтарят все едно и също за смъртта на Гагарин, не искат да признаят, че грешат", заяви Кузнецов. Той смята, че ако неговите разкрития бъдат потвърдени от второ официално разследване, ще се сложи край на конспиративните теории и ще името на Гагарин ще бъде изчистено.