/ Thinkstock/Getty Images
Москва очаква от Киев да приеме исканията й и да осъзнае реалната ситуация на бойното поле. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Москва очаква от Киев да приеме исканията на Москва и да осъзнае фактическата ситуацията – реалната ситуация, която съществува“, каза говорителят на Кремъл, отговаряйки на съответстващ въпрос на руската агенция.
 

По-рано украински официални лица нападнаха остро бившия държавен секретар на САЩ  Хенри Кисинджър за предложението му, Киев да предаде определени територии на Русия в замяна на мир.
 

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, каза, че предложенията на някои западни партньори за териториални отстъпки са "удар с нож в гърба" за Киев.

В същото време Песков, говорейки за това, отбеляза: „Това не са териториални отстъпки“. „Киев трябва да признае де факто ситуацията и просто да я оцени трезво“, повтори той.
 

Говорителят на Кремъл нарече неприемливи и обвиненията на Запада, че Руската федерация блокира доставките на зърно от Украйна. „Ние категорично отхвърляме тези обвинения и, напротив, обвиняваме западните страни, че са предприели редица незаконни действия, довели до тази блокада“, каза той.

Освен това представителят на руския президент определи ситуацията с вандализирането на руски паметници в чужбина като „вакханалия“ и отбеляза, че Москва прилага максимални дипломатически усилия, за да противодейства на това.

„Министерството на външните работи работи ежедневно и много интензивно, много интензивна дипломатическа работа се извършва за борба с тази вакханалия, която сега се случва в много европейски страни“, каза говорителят на Кремъл.

Според Песков руските дипломати преминават през „много труден момент“, но те „все още полагат всички усилия да противодействат на това, да се свържат с официалните власти“. "Вземат се всички възможни мерки, позволени от дипломатическата практика и междудържавните отношения. Просто има прекалено много вакханалии, за съжаление", подчерта Песков.

По-рано в четвъртък руското посолство в Австрия съобщи, че символът на украинския националистически батальон „Азов“ е бил изрисуван на стена зад паметник на съветските войници във Виена. Освен това на 14 май швейцарската полиция откри петна от синя и жълта боя върху паметника на съратниците на Суворов в град Андермат. Властите в кантона Ури, на чиято територия се намира мемориалът, заявиха, че Русия трябва да поеме разходите за почистването, тъй като собственикът на паметника „е отговорен за премахването на боята“. По-късно руснаци и швейцарците изчистиха по-голямата част от паметника от боя, но по-късно той отново бе вандализиран.