/ / iStock/Getty Images
Западът се противопоставя на идеята, Русия да наложи на Украйна мир на своите условия. Това заяви в четвъртък на Световния икономически форум в Давос германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ТАСС.

По думите му, светът в момента е в „повратна точка“. „Няма да предприемаме действия, които ще превърнат НАТО в страна в конфликта“, каза той. „Освен това трябва постоянно да даваме ясно да се разбере на [руския президент Владимир] Путин: няма да има наложен мир, украинците няма да го приемат и ние няма да го приемем“, каза той.
 

Планът на Русия да завладее цяла Украйна днес е "по-далеч, отколкото беше в началото" на инвазията на 24 февруари, тъй като Украйна оказа впечатляваща защита, заяви Шолц на Световния икономически форум в Давос. "Нашата цел е кристално ясна - Путин не трябва да спечели тази война. И аз съм убеден, че той няма да я спечели", каза германският канцлер.

„Путин подцени решимостта и силата на съюзниците в противодействието на агресията му в Украйна“, заяви Шолц, като отбеляза, че Москва вече е подтикнала и Финландия и Швеция да се присъединят към отбранителния съюз на НАТО.

Шолц, който няколко пъти е разговарял по телефона с руския лидер след нахлуването на Москва, заяви, че "Путин ще започне сериозни преговори за мир едва когато разбере, че не може да пробие отбраната на Украйна".

А западните съюзници, които въоръжават Украйна и налагат тежки санкции на Русия, ще продължат подкрепата си за Киев, обеща той.

"Въпросът е да дадем ясно да се разбере на Путин, че няма да диктува мира", каза Шолц. "Украйна няма да приеме това, както и ние."

Шолц обаче не отговори директно на критиките от страна на Украйна, че Германия не действа достатъчно бързо при снабдяването на Киев с тежки оръжия. Той само заяви, че подкрепата на Германия за Киев ще продължи да бъде координирана със съюзниците и че няма да позволи на НАТО да се превърне в "страна в конфликта".

Украйна настоява Берлин да ускори доставките на тежко въоръжение, включително танкове "Леопард" и бронирани машини "Мардер".

Кметът на Киев Виталий Кличко също отбеляза по време на икономическия форум в швейцарския ски курорт, че "всичко работи толкова бавно" по отношение на решенията за въоръжението.

"Имаме нужда от бързи решения по отношение на оръжията, защото искам да повторя още веднъж, ние защитаваме не само нашата страна, нашите семейства, нашите деца, ние защитаваме всеки един от вас", каза той.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в Украйна. Той подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии извън т,нар. Донбаски републики, целта е демилитаризация и денацификация на страната.