/ Guliver/Getty Images
Украинският президент Владимир Зеленски разкритикува бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, че е предложил по-рано тази седмица Украйна да отстъпи част от територията си на Русия в името на мира, пише американското издание The Hill.

В обръщение в сряда Зеленски заяви, че Кисинджър „излиза от дълбокото минало и казва, че парче от Украйна трябва да бъде дадено на Русия“ и че „календарът на Кисинджър не е 2022, а 1938“ – препратка към Мюнхенското споразумение, с което Западът позволява на Нацистка Германия да анексира Судецката област на Чехословакия.

„Зад всички тези геополитически спекулации на тези, които съветват Украйна да подари нещо на Русия, „великите геополитици“ винаги не желаят да видят обикновените хора“, каза Зеленски. „Милиони от тях действително живеят на територията, която предлагат да разменят за илюзията за мир. Винаги трябва да виждаш хората“.

На Световния икономически форум в Давос, Швейцария, в понеделник, 98-годишният Кисинджър каза, че между Москва и Киев „трябва да започнат преговори за мир“ и че „в идеалния случай разделителната линия трябва да се върне на статуквото от преди войната“.

Зеленски каза в сряда, че няма да обърне внимание на „тези, които бързат за нова среща с диктатора“, позовавайки се на Путин.

„Каквото и да прави руската държава, винаги има някой, който казва: нека вземем предвид нейните интереси. Тази година в Давос отново се чу“, каза той. „Въпреки хилядите руски ракети, които поразиха Украйна. Въпреки десетките хиляди убити украинци“

Както отбелязва изданието, след изтеглянето на руските войски от района на Киев, в НАТО обявиха, че Украйна може да спечели войната с Русия.

Зеленски обеща Украйна да се бие, „докато не си върне всичките си територии“ и в последното си обръщение каза, че „всички онези, които защитават държавата, се съпротивляват на изключително ожесточената офанзива на руските войски на изток“.