/ iStock/Getty Images
Рим забранява теглени от коне карети от улиците си, за да защити животните след години на критики за използването им за това, съобщи Би Би Си.

"Каретите вече няма да могат да циркулират по улиците, в трафика ... само вътре в историческите паркове", каза кметът Вирджиния Раги. Но групи за защита на животните разкритикуваха това решение.

Каретите, известни като Bottleicelle, са популярен и доходоносен бизнес. Някои туроператори взимат над 100 евро на човек за обиколка на италианската столица.

Никога повече няма да видите уморени коне по улиците на града през най-горещите часове на летните месеци, защото изрично сме го забранили“, написа Раги във Фейсбук.

Но Риналдо Сидоли, говорител на Alleanza Popolare Ecologista, група за защита на животните и околната среда, заяви, че новите правила не стигат достатъчно далеч.

„През 2016 г. Раги беше гарантирала премахването на теглени от коне карети – а не просто да ги изпраща в паркове, така че тези коне да продължат да бъдат експлоатирани“, написа той във Фейсбук.

Анджело Сед, ръководител на асоциацията на кочияшите на карети, заяви, че това ще бъде сериозен удар за бизнеса, който вече се разклаща от пандемията.

„Бизнесът в парковете никога няма да бъде същия като този, който можете да правите в центъра на града“, каза той пред агенция Ройтерс.
БГНЕС