Димитър Ковачевски и Кирил Петков среща НАТО
Димитър Ковачевски и Кирил Петков среща НАТО / БГНЕС
Осезаемите резултати от работните групи и подобрените отношения между Северна Македония и България дават основание за задоволство на българския премиер Кирил Петков и на мен, каза премиерът Димитър Ковачевски в предаването "360 градуса" по телевизия Alsat M.

Ковачевски каза, че удовлетворението се дължи на напредъка в работата на работните групи, защото сега има диалог срещу минимална комуникация ОТпреди, когато медийното пространство беше доминирано от пропагандисти, които разпространяваха истерия: „От създаването на работните групи имаме осезаеми резултати – имаме полет, който работи, имаме първите стипендии, които се раздават на нашите студенти в България, а вчера имаше среща по проекти за трансгранично сътрудничество”.

Историците от България и РСМ са се разбрали за съвместно честване на Цар Самуил

Премиерът подчерта още, че езикът, идентичността и уникалността на македонския народ не са и няма да бъдат предмет на разговори. Той допълни, че опозицията е била поканена да участва в работни групи с България, но тя е отказала. „Убеден съм, че всяко постигнато споразумение ще бъде критикувано от опозицията, тъй като те бяха против всички договорености, които държавата направи, за да направи стратегическа стъпка“, каза премиерът.

„Има отделни лица, групи и дори политически партии, финансирани от трети държави, които не искат да виждат Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение с България“, каза премиерът Ковачевски. Коментирайки изявлението на българския премиер Кирил Петков за експулсирането на петима руски дипломати, работещи срещу споразумение между България и Северна Македония, Ковачевски каза, че има доверие на българския си колега, тъй като изявлението се основава на информация от български служби.
 
БГНЕС