Сравнително голям процент от пациентите, които са се заразили с коронавирус, имат редица показатели, сочещи към риск от сърдечносъдови заболявания, заяви пред РИА Новости директорът на Научно-изследователския център "В. А. Алмазов" към Министерството на здравеопазването на Русия Евгений Шляхто.

"При сравнително голям процент пациенти, дори и при средна тежест на прекараната коронавирусна инфекция, се откриват повишени маркери на миокардно увреждане, нива на тропонин Т и промени в ЕКГ. Това са сигнали, че в бъдеще може да се стигне до увреждане на миокарда, ритъмни нарушения и сърдечна недостатъчност", казва той.

Лекарят отбеляза, че забавеният ефект от преболедуването на COVID-19 могат да бъдат патологични промени в миокарда, както поради влиянието на самия вирус, така и поради нарушени имунни механизми.

СЗО: Пандемията все още не е свършила, ще се появят още варианти на коронавируса

Според Шляхто рисковете от бъдещо развитие на сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения са основание пациентите да се подложат на задълбочен медицински преглед. Той би трябвало да включва оценка на възпалителните маркери и функционалното състояние на сърцето, ехокардиография, оценка на състоянието на съдовете и вероятността от тромбоза и тромбоемболични усложнения, обяснява кардиологът.

Той подчерта, че в тази ситуация е важно да се възползваме от съществуващия в момента спад в заболеваемостта от коронавирус и да се ваксинираме.
БГНЕС