/ iStock/Getty Images
Ръководителят на европейския клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге заяви, че краят на пандемията от коронавирус зависи от това колко бързо целият свят „се научи да живее“ с инфекцията.

„Веднага щом здравните системи спрат да бъдат претоварени, броят на хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 ще намалее, а също така ще стане възможно да се предоставят и други медицински услуги в пълен обем, както беше преди – тогава може би пандемията ще се обърне в ендемичнa", каза той, цитиран от La Vanguardia.
Близо 5000 са новите случаи на COVID-19 у нас

Медицинското значение на думата ендемия е постоянно съществуване на заразна болест в определен район или държава.

Клуге подчерта, че една от основните пречки да се бави пандемичния край е застоя на ваксинациите в някои страни, както и неоправданото отслабване на превантивните мерки.

Антителата срещу COVID-19 - видове, специфики и кои ни пазят от заразяване

Според СЗО броят на заразените с коронавирус в световен мащаб е надхвърлил 250 милиона. Сега най-трудната ситуация се развива в САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания, а Русия е на пето място.

Ваксинацията остава най-надеждният начин за защита срещу коронавирус, подчертават от здравната организация. И напомнят, че по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани. В края на септември СЗО обяви връзката на смъртността от SARS-CoV-2 с отказа от превантивна имунизация.