Корица на списание предизвика възмущение във Франция
Корица на списание предизвика възмущение във Франция / снимка: The Telegraph

Управляващата Френска социалистическа партия (ФСП) обвини седмичното дясно списание „Вальор актюел” в подстрекателство към насилие заради последния му брой, на чиято корица е поместен пътен знак за забрана на каравани, пише в. „Дейли телеграф”. „Просия, престъпност, нещата, за които нямаме право да говорим”, се казва в подзаглавията.

В разказаната в статията история се говори за „нецивилизоваността” и „престъпността” сред някои роми - много от които от България и Румъния - в департамента Лоар Атлантик. В нея също така са публикувани и резултатите от ново проучване, показващо, че 70% от французите са обезпокоени от присъствието на ромите в страната им. Корицата предизвика яростна реакция в Twitter.

ФСП я разкритикува остро като възмутителна, антирепубликанска и разпалваща ксенофобско насилие срещу едно от малцинствата. „Tези отвратителни ценности, за които става дума, нямат нищо общо с актуалните настроения, те са антирепубликански”, заяви партията в изявление. „Това е демонстрация на нетолерантна и нетърпима политическа кампания. „Спрете тази ксенофобска свръхдоза”, призовава ФСП.

В отговор „Вальор актюел” заяви, че обмисля да съди правителството за клевета. Генералният директор на изданието Ив дьо Кердел добавя, че темата цели справянето с дълбок проблем, който правителството е показало, че е неспособно да разреши, отбелязва БТА. Той каза за седмичното списание „Експрес”, че корицата само е обобщила резултатите от проучването. Тази полемика последва поредица от други скандали, включващи ромите и други пътуващи народи във Франция през последните седмици, отбелязва „Дейли телеграф”.