/ ThinkStock/Getty Images
Консервативният Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел понесе исторически загуби в състоялите се днес ключови избори в две провинции, смятани за референдуми за това как страната се справя с коронавирусната криза, предаде ДПА.

В югозападната провинция Баден-Вюртемберг ХДС получи рекорно ниска подкрепа от 23 на сто, сочат прогнозните резултати, а в съседната Райнланд-Пфалц също отбеляза спад - за партията са гласували 26,5 процента от избирателите.

Това е най-лошото представяне на ХДС и в двете провинции, отбелязва ДПА. Това е не е добра изборна вечер за ХДС, призна генералният секретар на партия Паул Цимяк, който обясни лошите резултати на партията му се дължат на скандалите с поръчките на маски и напрежението, породено от управлението на криза, предизвикана от епидемията.

„Афера с маски“ разтърсва партиите в Германия преди регионални избори

"Наистина непочтеното поведение и безсрамие на отделни депутати" създаде голямо напрежение в предизборната кампания, заяви той. Днешното гласуване ще се отрази и на избора на наследник на Меркел на кацлерския пост и на предстоящите регионални и федерални избори, които са наесен.

Резултатите в Баден-Вюртемберг, където с 31,5 на сто побеждават Зелените, осигуряват трети мандат на Винфрид Кречман като премиер на провинцията. Баден-Вюртемберг някога бе бастион на ХДС.

Там се намират централите на някои от най-големите германски корпорации - Мерцедес Бенц, Хуго Бос, Роберт Бош и Порше. Кречман благодари на подкрепилите го избиратели и посочи, че смята да създаде "надеждно и стабилно правителство", но отказа да каже дали ще продължи коалицията на Зелените със християндемократите, или ще създаде нова със социалдемократите, които според екзитполовете печелят 12 на сто от гласовете, и насочената към бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП) , която получава 11,5 процента

В Райнланд-Пфалц, както се очакваше, побеждават социалдемократите, които получават 33,5 на сто от гласовете. ХДС е на второ място с 26 процента, но това е най-лошият му резултат в тази провинция.

На трето място е Алтернатива за Герчмания с 109,5 на сто, следвана от СвДП с 6,5 процента, Зелените с 8,5 на сто и "Свободните избиратели" с 5,5 на сто. 

Пандемията срина рейтинга на партията на Меркел


Олаф Шолц, кандидатът на Германската социалдемократическа партия за канцлер на федералните избори през септември, оценява резултатите от днешните гласувания в две провинции като "хубав ден" за неговата партия, предаде ДПА.

"Това е хубав ден, защото той също така показва, че е възможно съставяне на правителство и без християндемократите", заяви той, след като бяха съобщени прогнозните резултати от изборите в Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг, където ХДС понесе тежки загуби.

"Много неща са възможни и аз искам да стана канцлер на Федерална република Германия. И днес се видя, че това може да стане", каза Шолц, който е и финансов министър в коалиционното правителство на Ангела Меркел, начело на което е ХДС. 
БТА