/ БТА
Започна вторият ден от конгреса на консервативния Християндемократически съюз на германския канцлер Ангела Меркел, който днес избира новия си лидер, съобщиха осведомителните агенции. За първи път форумът е в дигитален формат.

1001 делегати избират новия си председател измежду трима кандидати: премиера на най-голямата като население германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, богатия корпоративен адвокат Фридрих Мерц и външнополитическия експерт Норберт Рьотген.

Всеки кандидат има по 15 минути, за да се представи на делегатите, сред които има министри, партийни функционери и служители на изборни длъжности. Ако няма победител с необходимия брой гласове още на първия тур на гласуването, ще има балотаж.

На конгреса няма ясно изразен фаворит, отбелязва Асошиейтед прес. Тримата претенденти се различават значително един от друг, най-малкото като стил.

Шейсет и пет годишният Мерц и Меркел са стари противници. Самият Мерц е за по-консервативен курс на партията. Това ще бъде вторият му опит да спечели лидерския пост в ХДС, след като през 2018 г. загуби със съвсем малка разлика от отиващия си лидер Анегрет Крамп-Каренбауер. Допреди 2018 г., в продължение на десетилетие, той се беше оттеглил от политическия живот в Германия.

Петдесет и девет годишният Лашет е премиер на най-голямата по население провинция на Германия Северен Рейн-Вестфалия - традиционен бастион на левоцентристите, в който обаче през 2017 г. той успя да осъществи пробив с избирането си за регионален премиер. За него се смята, че се придържа в по-голяма степен към прагматичния центризъм на Меркел.

Петдесет и пет годишният Рьотген оглавява парламентарната комисия по външна политика. Той беше и министър на околната среда - длъжност, от която през 2012 г. Меркел го уволни, след като той загуби изборите в Северен Рейн-Вестфалия. Рьотген се определя като кандидат на "съвременния център" и поставя ударението върху теми като борбата с климатичните промени.

Мнозина очакват на конгреса да се стигне до балотаж между двамата най-силни кандидати. Днешният победител след това ще бъде официално утвърден с гласуване по пощата - което се очаква да бъде формалност, но самата процедура се изисква от германския закон.

Днешното решение на ХДС ще сложи край на 11-месечната неяснота за ръководството на партията, след като Крамп-Каренбауер, която не успя да наложи авторитета си в ХДС, обяви оставката си. Избирането на неин приемник беше отлагано два пъти заради коронавирусната пандемия.

Но не това ще определи окончателно кой ще наследи Меркел като канцлер. ХДС е в съюз с действащата само в Бавария партия Християнсоциален съюз (ХСС), поради което двете политически сили заедно ще решат кой да бъде десноцентристкият кандидат за канцлерския пост.

При това положение новият лидер на ХДС или ще бъде кандидатът за канцлер на блока ХДС/ХСС за парламентарните избори в Германия на 26 септември, или в значителна степен ще има думата при определянето му. 
БТА