Ангела Меркел
Ангела Меркел / Gulliver/Getty Images
Членовете на Християндемократическия съюз (ХДС) решават след месеци на отлагане кой да ги поведе в ерата след управлението на канцлера Ангела Меркел, коментират в редакцията на баварския вестник Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в Германия.

Този петък започва конгресът на ХДС, на който християндемократите ще изберат наследник на Анегрет Крамп-Каренбауер след месеци на закъснение на гласуването. Фридрих Мерц, Армин Лашет и Норберт Рьотген са кандидатите за лидерския пост в партията. Състезанието вече е открито, а прогнозите са трудни. Това се дължи и на факта, че това е първият конгрес за дигитални избори в историята на Федерална република Германия.

Засега никой не знае как ще се отрази новият формат на партийния конгрес. Вместо в зала пред 1001 делегати, Лаше, Мерц и Рьотген ще трябва да изнесат своите речи в берлинско студио пред камера. Проучванията също не са много надеждни. Като правило те представят мнението на германските граждани или това на поддръжниците на Съюза (ХДС/ХСС). Но само делегатите решават.

На последното си съвместно изявление преди изборите за председател на ХДС кандидатите Ретген, Лашет и Мерц се представиха в светлината на единството. Но в лагерите на тримата кандидати се очаква да има балотаж, тъй като никой не се надява да събере 50-те процента подкрепа при първото гласуване. Предполага се също така, че Мерц ще бъде сред двамата претенденти, стигнали до втори тур. На последната изборна партийна конференция на ХДС в края на 2018 г. Мерц загуби с минимална разлика от Крамп-Каренбауер, припомня изданието.

В петък на партийната конференция ще говорят Крамп-Каренбауер, канцлерът Ангела Меркел, лидерът на ХСС Маркус Сьодер, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на ХДС Пол Зиемиак. Гласуването ще започне в събота в 9:30 часа местно време. Тогава ще бъде избран председателят на ХДС - а заедно с това и човекът, който ще поведе ХДС в ерата след Меркел.
Агенция "Фокус"