/ Gulliver/Getty Images
Германската канцлерка Ангела Меркел откри вчера конгреса на партията си Християндемократически съюз (ХДС), който за първи път се състои онлайн и на който днес трябва да бъде избран нов партиен лидер, предаде ДПА.

В речта си при откриването Меркел призова членовете на ХДС за единство. "Надявам се да бъде избран екип, който ще поеме в ръцете си съдбата на партията на нашия горд народ и ще работи с всички членове за намирането на правилните отговори на бъдещите предизвикателства", заяви тя.

Изказването й следваше речта на партийната водачка Анегрет Крамп-Каренбауер. В надпреварата за ръководния пост ще участват трима мъже: премиерът на германската провинция с най-много жители Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, корпоративния адвокат Фридрих Мерц и експертът по външна политика Норберт Рьотген.

Изборът на лидер на ХДС ще се състои в началото на ключова за германската политика година с насрочени за септември национални избори. Меркел планира да се оттегли от политиката след края на сегашния си, четвърти мандат.

Традиционно лидерът на ХДС играе водеща роля в предизборната кампания като кандидат-канцлер на партията и нейния баварски съюзник Християнсоциалният съюз (ХСС).

Тази година обаче се появиха други потенциални претенденти като лидерът на ХСС Маркус Зьодер - премиер на Бавария и един от най-популярните политици в Германия.

Зьодер предупреди вчера делегатите да не изпадат в самодоволство от изборните си шансове, като отбеляза, че пандемията е променила Германия повече, отколкото мнозина осъзнават.

Консерваторите се нуждаят от нова концепция, за да спечелят изборите, особено при положение, че този път ще влязат в битката без Меркел на кормилото, подчерта той.

Допитване, огласено вчера от телевизия Цет Де Еф, показа, че все още не е ясно кой ще е начело в бюлетината на консервативния блок през септември.

Решение за кандидата на блока ХДС/ХСС за канцлер се очаква през март. Зьодер е най-предпочитаният избор на германците за канцлер - 54 процента от запитаните го смятат за подходящ за поста.

Здравният министър Йенс Шпан от ХДС също се представя по-добре от тримата претенденти за ръководния пост в партията - 32 процента от анкетираните смятат, че той би бил достоен заместник на Меркел.

Допитването показва, че Мерц и Рьотген са предпочетени от по 29 процента от запитаните, а Лашет - от 28 процента. Според Франс прес обаче, предпочитаният от Меркел кандидат е умереният Армин Лашет.
БТА