/ iStock/Getty Images
Скандал, свързан с предполагаеми печалби, които са извлекли двама депутати от продажбата на маски при пандемията от коронавирус, разтърсва основните партии в Германия преди важни регионални избори, предаде ДПА.

Т.нар. "афера с маски" доведе до напускането на двама консервативни депутати от управляващия блок. Николас Льобел от Християндемократическия съюз (ХДС) каза, че до август ще се откаже от парламентарния си мандат и няма повече да се кандидатира за депутат. Георг Нюслайн от Християнсоциалния съюз (ХСС) заяви, че би искал да продължи да бъде депутат до края на сегашния мандат на парламента. През септември се очакват национални избори в Германия.

В Германия съдят измамник за 1 млн. маски-менте срещу COVID-19

Двамата са обвинени, че са получили шестцифрени суми за това, че са съдействали за договаряне на споразумения за предпазни маски. Льобел потвърди миналата седмица, че е участвал във фирми, занимавали се с маски.

Скандалът се превърна в гореща тема преди регионалните избори в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц в неделя. Консервативният блок на ХДС/ХСС също така се стреми нищо да не навреди на шансовете му за спечелване на националните избори през септември.

Лидери на ХДС казват, че не могат да изключат възможността за разкриване на още случаи, свързани с аферата. Лидерът на ХДС и евентуален бъдещ канцлер Маркус Зьодер призова двамата политици, замесени в скандала, да се откажат от парламентарните си мандати колкото се може по-скоро. Той също така заяви, че би било правилно те да върнат или да дарят парите, които са спечелили.

В дебатите се намесиха и други партийни лидери. Кристиян Линднер, който оглавява свободните демократи, призова за специална разследваща комисия по случая.

Според съпредседателя на Зелените Роберт Хабекм скандалът показва, че има "структурен и системен проблем" в блока на ХДС/ХСС.
БТА