/ БТА
Делегатите на онлайн конгреса на Християндемократическия съюз (ХДС) в събота избраха за нов председател на партията министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет - той получи 521 гласа, предава TACC.

Фридрих Мерц, който също достигна до втория тур, получи 466 гласа. Той губи вътрешнопартийните избори за втори път - през 2018 г. загуби и тези от Анегрет Крамп-Каренбауер. В първия кръг ръководителят на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген отпадна от борбата. 

БТА

Лашет, произнасяйки кратка реч веднага след обявяването на резултатите, благодари на делегатите за доверието им и на конкурентите си за честната борба. В допълнение към гласуването в интернет, ще има и гласуване по пощата. Целта е да се потвърдят официално онлайн резултатите. Но всички кандидати предварително обявиха, че ще приемат резултата.

Предполага се, че именно новият ръководител на ХДС ще поведе консерваторите към парламентарните избори през 2021 година. Възможно е постовете да бъдат разделени - партията да се ръководи от един човек, а друг да бъде номиниран за кандидат за канцлер.

Това ще бъде разгледано отделно през следващите месеци. До този момент не са правени официални изявления по този резултат. Лашет беше една от най-видните фигури в германската политика през миналата година. Водейки най-гъсто населения регион във Федерална република Германия, той постоянно бе в центъра на вниманието на фона на борбата срещу пандемията.

БТА

Решенията на Лашет за борбата с коронавируса не винаги са били признавани за правилни, което се е отразило на оценките му. Неговият управленски опит обаче е значително по-богат от този на конкурентите.

В същото време 59-годишният политик е привърженик на курса на канцлера Ангела Меркел и се смята за най-популярният сред членовете на партията. Очаква се той да запази приемствеността на курса на настоящия канцлер по отношение на Русия.

Защо ХДС сменя председателя си

Ангела Меркел напусна поста председател на Християндемократите през 2018 г., но остана канцлер. На нейно място беше избранa Анегрет Крамп-Каренбауер, за която се смята, че е протеже на Меркел.

Според една от версиите, канцлерът е искал да даде време на политическата си наследница да увеличи авторитета си в партията и в удобна политическа среда да подготви консерваторите за изборите през 2021 година.

Всичко това беше направено с оглед на факта, че именно Крамп-Каренбауер би трябвало да стане следващият канцлер. Новият лидер на партията, която едновременно оглавяваше Министерството на отбраната, обаче затъна в скандали. ХДС, под нейно ръководство, загуби няколко вота за регионални парламенти. Самата политик не се радваше на голямо доверие сред германските граждани и членовете на партията.

Преди малко по-малко от година - през февруари 2020 г., стана окончателно ясно, че Крамп-Каренбауер няма да претендира за канцлер. Това решение бе взето на фона на скандал около избора на министър-председател на федералната провинция Тюрингия. Регионалният парламент избра Томас Кемерих от Свободната демократична партия (СДП) за ръководител на региона.

Това беше направено с помощта на гласовете на депутати от крайнодясната „Алтернатива за Германия“, заедно с тях същия кандидат беше подкрепен и от депутатите от ХДС. Тоест те доброволно, заедно с десницата, предоставиха поста на друг политик.

Ситуацията, когато премиерът на федерална провинция в съвременната история щеше да получи поста си благодарение на гласовете на десни популисти бе безпрецедентна за Германия. Освен това ХДС винаги е посочвал, че няма да си сътрудничи с крайнодесните под каквато и да е форма.

Меркел лично разкритикува хода на гласуването и поиска повторни избори. Кемерих обяви оставката си няколко дни след назначението си. В резултат на тази ситуация Крамп-Каренбауер заяви, че на следващия конгрес няма да се кандидатира за поста председател и съответно няма да се бори за канцлерския пост, което доведе и до настоящия избор за партиен лидер.
Агенция "Фокус"