Кондолиза Райс отбеляза 25-та годишнина от атентата в Бейрут
Кондолиза Райс отбеляза 25-та годишнина от атентата в Бейрут / cнимкa: БГНЕС

Американският държавен секретар Кондолиза Райс отбеляза 25-та годишнина от атентата срещу посолството на САЩ в Бейрут на 18 април 1983г., при който загинаха 52 души.

Макар че трагедията на 18 април бе последвана от други атентати срещу генералния щаб на морската ни пехота същата година, срещу пристройка на посолството ни през 1984г. и още други след това, терористите никога не успяха да пречупят волята ни. Това каза Райс на церемония в Държавния департамент.

Тя се възползва от повода за да повтори обвиненията си срещу намесата на Сирия в ливанските дела. "Ливан е видял твърде много войни, твърде много убийства и загуби на човешки живот на невинни - трагедии които и днес са твърде реални", каза тя. "Впрочем в същия този момент, десетки ливански патриоти, членове на парламентарното мнозинство, трябваше да се укрият в хотел в Бейрут, страхувайки се за живота си", добави тя.

На 18 април 1983г. кола-бомба с един тон експлозиви се вряза в стената на посолството на САЩ в Бейрут. Сградата се срути като уби 18 американци и 35 ливанци. Отговорност за атентата тогава пое Ислямски Джихад.