Коморовски избра Брюксел за първата си президентска визита
Коморовски избра Брюксел за първата си президентска визита / Reuters

Новоизбраният полски президент Бронислав Коморовски заяви, че първите му посещения като държавен глава ще бъдат в Брюксел, Париж и Берлин.

"Неформалната столица на обединяваща се Европа, на Европейския съюз, трябва да е" първият избор на полския президент, заяви Коморовски, цитиран от Франс прес.

"Струва ми се, че в рамките на същото посещение трябва да се отбия в Париж и Берлин, за да изтъкна ролята на Ваймарския триъгълник и на сътрудничеството по тази основна европейска ос, защото то означава по-добри шансове за Полша да играе съществена роля в ЕС като цяло", добави Коморовски пред полската агенция ПАП.

Ваймарският триъгълник е форум, създаден през 1991 г. за тристранни дискусии между Полша, Германия и Франция за обсъждане на сътрудничеството и съгласуване на мненията по големите европейски теми, припомня АФП.

Новоизбраният президент на Полша, който се очаква да встъпи в длъжност в средата на август, не спомена датите на предстоящите си визити. "Би трябвало да има и посещение във Вашингтон, може би и посещение на президента Обама в Полша", добави той.

Коморовски посочи също, че е потвърдил поканата към руския президент Дмитрий Медведев да посети Полша, отбелязва агенцията.