Комисия в ЕП проучва сигнали за купуване на гласове на изборите през май у нас
Комисия в ЕП проучва сигнали за купуване на гласове на изборите през май у нас / снимка: DarikNews.bg, архив

Комисията по петициите в Европейския парламент започва собствено проучване по сигналите за купуване на гласове на парламентарните избори в България през май 2013 г. Това съобщиха от ГЕРБ, позовавайки се на официално писмо до партията от председателя на Комисията по петициите Ерминия Мазони.

Сигналите за търговия с гласове в полза на ДПС бяха изпратени от ГЕРБ до всички български и европейски институции на 15 май 2013 г., се посочва в съобщението от партията. В него се казва, че в тях са били посочени схеми за купуване на гласове и конкретни данни за лица, отговарящи за търговията с изборни гласове в областите Варна и Враца. Сред посочените в сигнала данни за лица имаше включително и такива за кандидат за народен представител от ДПС, който вече е избран за такъв, заявяват от ГЕРБ.

От Комисията по петициите в Европарламента са информирали, че са взели под внимание сигнала на ГЕРБ и са решили, че казусът е допустим в съответствие с правилата на процедурата на ЕП. В резултат на това комисията в ЕП е започнала собствено проучване на сигнала.

Освен това парламентарната комисия е препоръчала на Европейската комисия да направи предварително разследване относно посочените данни в сигнала. Комисията по петициите ще продължи да разглежда сигнала, изпратени от ГЕРБ, след като се сдобие с нужната информация, се посочва в съобщението от партията.