Шестима души са ранени, след като автомобил се вряза тази сутрин в група войници в парижко предградие. Инцидентът е станал в северозападното предградие „Льовалоа”. Шофьорът на колата е избягал и се издирва. Двама от пострадалите войници са с по-тежки наранявания, но няма опасност за живота им.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА

Френските власти за момента не потвърждават версията за терористично нападение, но кметът на „Льовальоа” заяви, че със сигурност става дума за умишлен акт.

Мъж опита да блъсне с кола група хора пред джамия в предградие на Париж

Инцидентът е станал около 8;00 ч. тази сутрин на площад „Вердюн” в центъра на предградието. Група войници излизали от казарма, разположена в района и били връхлетени от намиращ се наблизо лек автомобил „БМВ”. Пострадали са общо шестима, двама от които по-тежко, заяви говорител на френската полиция. Опасност за живота им обаче няма.
Войниците са били част от т. нар. операция „Сентинел”, сформирана през 2015 г. с цел да бъдат охранявани чувствителни обекти из Франция, които могат да са потенциални мишени за тероризъм. В нея участват над 10 000 войници и близо 5000 полицаи и жандармеристи.

В Париж тече полицейска операция за издирване на извършителя.

Властите в страната все още не потвърждават официално версията за терористично нападение. Местният сенатор Роже Каручи заяви, че очевидно не става въпрос за класически пътен инцидент, но за мотивите на извършителя е рано да се говори.

Кметът на предградието Патрик Балкани заяви за местна телевизия, че без съмнение става въпрос за умишлен акт и БМВ-то е причаквало войниците да излязат:

Шестима души са ранени, след като автомобил се вряза в група войници в парижко предградие.
БГНЕС

„Нашите военни са били на пътя, когато БМВ-то се врязва брутално в тях. Това, което знаем, е, че двама от тях са с тежки наранявания. Това е отвратителен акт на агресия и няма никакви съмнения, че става въпрос за умишлено действие. Защото искам да подчертая, че нашето предградие е спокойно“.

Шестима души са ранени, след като автомобил се вряза в група войници в парижко предградие.
БГНЕС

Франция продължава да се намира в извънредно положение вече близо две години. То беше въведено през ноември 2015 г. след терористичната атака в парижката зала „Батаклан”, при която загинаха 130 души. Оттогава до днес над 230 души в страната са изгубили живота си при терористични нападения. Преди месец президентът Еманюел Макрон заяви, че планира извънредното положение да бъде отменено тази есен.