Кой плаща сметките на двете непризнати републики в Източна Украйна
Кой плаща сметките на двете непризнати републики в Източна Украйна / снимка: БГНЕС

На територията на Донбас днес живеят 2-2,5 милиона души, от които 1 милион пенсионери, а икономиката на двете непризнати републики в Източна Украйна е тясно свързана с Русия, пише в. "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Само за плащането на пенсии и социални помощи двете републики трябва да похарчат не по-малко от 4,6 милиарда рубли на месец (55,2 милиарда рубли на година), пишат авторите на статията и си задават въпроса откъде идват тези пари.

Демографска криза е надвиснала над Украйна

Донецк и Луганск твърдят, че пенсиите се изплащат от събраните данъци. Повечето от предприятията, принадлежащи на украински и руски бизнесмени, които не бяха затворени по време на боевете, действително внасят пари в икономиката на Донбас. Въпреки това, пише вестникът, повечето от тях плащат заплати на служителите си и отделят пари за хуманитарна помощ, но малцина внасят данъци в хазната на ДНР и ЛНР. Следователно парите им не могат да отидат за социални плащания.

Голяма част от доставките за самопровъзгласилите се републики и износът на продукцията им се осъществяват по неофициални канали, в които участва и руското правителство, пише "РБК дейли".

Украйна чака от Русия обезщетение за анексирането на Крим и заради Донбас

Руски предприемачи участват в износа на въглища, а през май износът от т.нар. Луганска народна република за Русия е бил около 3000 тона на ден. На руските плещи лежат и разходите за енергия на двете републики. От началото на годината до 21 април "Газпром" е доставила безплатно в Донбас 555 милиона кубични метра газ на стойност 174,2 милиона долара, отбелязва "РБК дейли".

Източник: БТА