/ Gulliver/Getty Images
След продължило една година разследване не бе намерено никакво доказателство за евентуална връзка между джихадистката групировка, заподозряна в извършването на атентатите в Каталуния през 2017 г., и чуждестранни организации, съобщиха властите, цитирани от АФП.

"Никой от елементите, с който, благодарение на многото ни разследвания, разполагаме към днешна дата, не ни позволява да установим външен фактор, свързан с атентатите", каза в интервю за АФП подполковник Франсиско Васкес от испанската Гражданска гвардия.

Кадри показват паниката на хората при атентата в Барселона (ВИДЕО)

Гражданската гвардия, в сътрудничество с националната и с регионалната каталунска полиция, разследва нападенията, извършени в центъра на Барселона и в курорта Камбрилс, при които бяха убити 16 души.

Всички 12 заподозрени за атаките в Барселона са мъртви или задържани

Пътуванията във Франция и Белгия на някои членове на джихадистката групировка, съставена от имам и група младежи от град Рипой, на 100 км северно от Барселона, накараха следователите да подозират за връзки с други ислямистки формации в тези страни.
 

Gulliver/Getty Images


Август 2018-а: Предотвратиха втори голям атентат в Каталуния (ВИДЕО)

Изявленията на Васкес противоречат на информациите в испански медии, че мозъкът на атентатите още се укрива и в момента на нападенията се е намирал в Централна Европа.

Осем членове на групировката са мъртви, от които шестима бяха убити от полицията, а двама, в това число имамът, загинаха при инцидентен взрив на експлозиви, които са произвеждали в навечерието на атентатите.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЕРОРА В БАРСЕЛОНА

Още двама са в затвор в очакване на присъдите си в Мадрид, а двама бяха освободени под гаранция.
БТА