Коалицията ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в Македония
Коалицията ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в Македония / netinfo

Коалицията ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори, които се състояха вчера в Македония, според данни от Държавната избирателна комисия, предаде Ройтерс.

Според частичните неофициални резултати, оповестени от комисията, ВМРО-ДПМНЕ получава 33 на сто от гласовете. На второ място е Социалдемократическият съюз на Македония, който получава 24 на сто.

На трето място е коалицията между двете албански партии - Демократичния съюз за интеграция и Партията на демократичния напредък, на четвърто - Демократичната партия на албанците, на пето място - Новата социалдемократическа партия и на шесто ВМРО-Народна, съобщи македонската агенция Макфакс.

Според частични неофициали резултати, съобщени от аналитичния щаб на ВМРО-ДПМНЕ, коалицията печели 55 места в 120-членния парламент, а основният й конкурент - управлявалия досега Социалдемократически съюз на Македония - 32.

Малко след полунощ Никола Груевски обяви победата на ВМРО -ДПМНЕ на парламентарните избори. 35-годишният бивш министър на финансите заяви пред привържениците си в изборния щаб, че на тези избори гражданите са проявили зрялост и мъдрост.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обеща, че неговото правителство ще е на всички граждани и ще се орентира към повишаване на жизнения стандарт на цялото население.

Трите основни проблема на Македония днес са много корупция, много бедност, много безработица. Затова ни очаква период с много тежка и упорита работа. Твърдо вярвам, че сусилена работа лека-полека ще започнат да се чувстват

резултатите, но не обещаваме чудо, защото те не могат да се почувстват за месец -два. Обещаваме много работа, честен подход и отговорност. Ще бъдем най-отговорното правителство през последните 16 години, заяви Груевски, който след изявлението отиде на площад Македония в центъра на Скопие, за да празнува заедно с привържениците на ВМРО-ДПМНЕ изборната победа.

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония и премиер на страната Владо Бучковски призна поражението на своята партия на парламентарните избори вчера и поздрави председателя на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски с победата.

Той подчерта, че Македония не бива да губи време по пътя към ЕС и НАТО и обеща, че СДСМ ще бъде конструктивна опозиция, на която ще може да се разчита да работи за европейското бъдеще на Македония.

Коалицията между двете македонски албански партии ДСИ-ПДН/Демократичния съюз за интегрция и Партията на демократичния напредък/ е получила два пъти повече гласове в сравнение с Демократичната партия на албанците, съобщи на пресконференция в Тетово тази нощ председателят на щаба на коалицията Гзим Острени.

По данни на двете албански партии избирателната активност на парламентарните избори вчера в Македония е била 55 процента.

Коалицията ДСИ-ПДН е доволна от хода на гласуването. Според нея изборите са преминали в демократична атмосфера.

Заместник председателят на Демократичната партия на албанците Мендух Тачи заяви обаче, че неговата формация ще поиска от македонските власти и международните институции да бъдат анулирани резултатите в няколко избирателни секции и да бъде организирано прегласуване.

На парламентарните избори, четвъртите от обявяването на независимостта на Македония през 1991 година, около 1,7 милиона избиратели трябваше да изберат 120 депутати сред 2700 кандитаи.

Изборният ден премина без инциденти и без сигнали за нарушения. Оценката на Държавната избирателна комисия бе, че те са били демократични и в изборния ден са били получени сигнали само за незначителни проблеми.

Мисля, че Брюксел ще ни даде положителна оценка, която ще ни позволи да продължим пътя си към ЕС и НАТО, заяви президентът Бранко Цървенковски.

Според местни политолози, цитирани от ИТАР-ТАСС, най-вероятно е бъдещата правителствена коалиция в Македония да се състои от ВМРО-ДПМНЕ, Нова социалдемократическа партия и Демократическата партия на албанците.