Кметът на Ню Йорк умува да за забрана на подсладени напитки
Кметът на Ню Йорк умува да за забрана на подсладени напитки / снимка: Reuters

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обмисля забрана над продажбата на подсладени напитки в бутилки над половин литър в ресторантите, кината и заведенията за бързо хранене като мярка за борба със затлъстяването, предаде Франс прес. Забраната ще се отнася и за щандовете по улиците, но не и за супермаркетите.

Блумбърг каза, че все по-често в ресторантите и кината се продават подсладени напитки от близо литър за индивидуална употреба, които съдържат огромни количества захар. "Затлъстяването се превръща в един от най-големите проблеми на общественото здравеопазване. Опитваме се да направим нещо", каза той на конференция в Калифорния. "Всички проучвания показват, че ако порциите са по-големи, поглъщате много повече", продължи той, пише БТА.

В сайта на нюйоркския кмет е качена информация, че над половината от възрастните жители на Ню Йорк и около 40 на сто от учениците в държавните училища са затлъстели или са с наднормено тегло. Затлъстяването убива всяка година хиляди нюйоркчани и струва по 4 милиарда долара годишно на здравеопазването, уточнява Блумбърг.

Ако общинската комисия по здравеопазването одобри препоръката на кмета, продавачите на подсладени напитки ще имат девет месеца, за да я изпълнят, посочва АФП.