Клинтън обвинява директора на ФБР за поражението си
Клинтън обвинява директора на ФБР за поражението си / БГНЕС, архив

Хилари Клинтън обвини директора на ФБР Джеймс Коми за поражението си на президентските избори по време на конферентен разговор с дарителите за кампанията си вчера, съобщават двама участници в разговора, цитирани от Ройтерс.

Почти всички проучвания на общественото мнение предсказваха победа на Клинтън на изборите във вторник. Вместо това те бяха спечелени от нейния републикански опонент Доналд Тръмп, което шокира мнозина в страната и доведе до масови протести, припомня Ройтерс.

Хилари Клинтън не се е явявала пред обществеността след като произнесе речта в сряда, с която призна поражението си.

2 млн. американци поискаха електоралната колегия да гласува за Хилари Клинтън

При разговора с поддръжниците си Клинтън е съобщила, че нейната кампания и Демократическата партия са събрали 900 милиона долара от над 3 милиона донори, съобщават участниците в разговора.

Според неуспялата кандидатка за президент на САЩ, Коми е виновен за поражението й, защото само дни преди изборите е изпратил писмо до Конгреса, с което съобщава, че подновява разследването дали е боравила небрежно с класифицирана информация между 2009 г. и 2012 г., когато като държавен секретар на САЩ е използвала личен имейл сървър.

Седмица по-късно той обяви, че е прегледал имейлите й и продължава да вярва, че не трябва да й се повдигат обвинения, но политическите щети вече са били нанесени. Тръмп е използвал и двете изявления на Коми в нападките си, заявила е Клинтън.

Хилари Клинтън призна загубата в изключително емоционална реч

Второто писмо, което я оневинява, е било за поддръжниците на Тръмп сигнал, че системата работи в нейна полза и ги е мобилизирал да гласуват на изборния ден.

До писмото на Коми "вятърът духаше в платната ни", добавила е Клинтън, цитирана от ТАСС. "Съсипана съм от скръб", добавила е неуспялата кандидатка за президент.

"Няма да се преструвам, че не е така". Тя оцени поражението си като много тежко, "особено защото всички работиха толкова старателно".

Източник: БТА