2 млн. американци поискаха електоралната колегия да гласува за Хилари Клинтън
2 млн. американци поискаха електоралната колегия да гласува за Хилари Клинтън / Guliver/Getty Images

Над два милиона американци са подписали петиция, призоваваща избирателната колегия да гласува на 19 декември за Хилари Клинтън, която загуби президентските избори на 8 ноември от Доналд Тръмп, предаде ТАСС, като се позова на обръщение, поместено вчера на сайта за обществени петиции change.org.

Хиляди американци отново протестираха срещу Тръмп (ВИДЕО)

"Призоваваме електорите да пренебрегнат резултатите от гласуването в своите щати и да дадат гласа си за бившия държавен секретар Хилари Клинтън", се казва в обръщението. "Тръмп не е подходящ за поста. Неговите импулсивност, агресивно поведение, лъжливи изявления, признат сексуален тормоз и пълна липса на опит го правят опасен за републиката".

Подписалите петицията обосновават призива си с това, че макар и да е получила по-малко гласове в колегията, Клинтън е получила повече гласове сред избирателите. "Бившият държавен секретар Клинтън победи при народния вот и трябва да стане президент", се казва в обръщението.

Хилари Клинтън призна загубата в изключително емоционална реч

На 19 декември 538 членове на електоралната колегия ще изберат президента, като всеки от представителите в нея гласува за онзи кандидат, който на 8 ноември е спечелил най-много гласове в неговия щат.

За електорите това е формално гласуване, тъй като по традиция, а в много щати и по закон те са задължени да избират в съответствие с изразената от гласоподавателите в съответния щат воля.

Клинтън изпреварва Тръмп по брой подадени гласове

Въпреки че в историята на САЩ има и случаи, когато електори са гласували не така, както са обещали (наричат ги "недобросъвестни електори"), това - поради формалността на процедурата - не е повлиявало на резултатите от изборите, чийто изход сега ще зависи от гласуването на 8 ноември.

Лозунгът от предизборната кампания на Тръмп "Да направим Америка отново велика" вече ще бъде името на първия официален правителствен сайт на новоизбрания президент, предаде ДПА.

Демографска структура на подкрепата за Тръмп и Клинтън

GreatAgain.gov ще "предоставя навременна и точна информация" на обществеността за прехода във властта от президента Барак Обама към Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, се казва в изявление на предизборния щаб на новия държавен глава.

Източник: БТА