Полицията в американския град Портланд задържа 26 човека при прераснали в насилие протести срещу избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, предадоха ДПА и ТАСС.

Това беше втора поредна нощ на протести в Портланд. Полицията заяви, че е използвала специални средства за разгонване на демонстранти, включително гумени куршуми и лютив спрей. Според органите на реда някои от протестиращите се били въоръжили с камъни от строителен обект.

Американски градове се вдигнаха на протести срещу Тръмп (ВИДЕО)

По информация на местни медии демонстрантите са повредили 19 коли в автокъща близо до богатия квартал "Пърл".

Според приблизителни оценки в протестите снощи са участвали около 4000 души. Предната нощ броят им беше близо 2000.

В Минеаполис около 1000 демонстранти блокираха междущатска магистрала за повече от час.

В Балтимор полицията задържа двама души след протести, но не са повдигнати обвинения срещу никого.

В Денвър близо 2000 човека излязоха да протестират по улиците. Демонстранти се събраха и в центъра на Лос Анджелис.

Многохилядни протести срещу избирането на Тръмп за президент (ВИДЕО)

Напрежението в САЩ е силно изострено след предизвикалата разделение кандидат-президентска кампания, чиято кулминация беше избирането на републиканеца Тръмп, победил демократката Хилари Клинтън.

2 млн. американци поискаха електоралната колегия да гласува за Хилари Клинтън

Протестите са предимно мирни, но социалните мрежи са пълни с обвинения за насилие и сплашване и от двете страни.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп първоначално обвини протестиращите, изтъквайки в туит късно снощи, че "това са професионални протестиращи, насъсквани от мафията", предаде Асошиейтед прес.

Днес обаче той промени мнението си и пусна нов туит: "Харесва ми, че малката група протестиращи показаха, че не са равнодушни към съдбата на великата ни страна. Ние всички ще бъдем заедно и ще се гордеем!"

Президентът Барак Обама заяви, че вярва в правото на американците да протестират мирно срещу избирането на Доналд Тръмп, но иска да отправи към тях следното послание: "Ние сме американци и патриоти, преди да сме демократи и републиканци. За нас е важно да не забравяме никога, че преди всичко сме американци и патриоти".

Източник: БТА