В много американски градове се състояха митинги и шествия като израз на недоволство от изненадващата победа на президентските избори на републиканеца Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (ВИДЕО)

В Ню Йорк хиляди излязоха на улиците на Манхатън и стигнаха до небостъргача "Тръмп Тауър" на Пето авеню. Стотици се събраха в манхатънски парк и скандираха: "Това не е моят президент".Демонстрация на около 6000 души блокира трафика в Оукланд, Калифорния, заяви полицията. Протестиращите хвърляха предмети по полицейските части за борба с безредици, запалиха боклуци по средата на кръстовище и чупиха витрини на магазини. Полицията отвърна със сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите.

Хилари Клинтън призна загубата в изключително емоционална реч

В центъра на Чикаго приблизително 1800 души се събраха пред "Тръмп интернешънъл хотел енд тауър", скандирайки лозунги като "Без Тръмп! Без ККК (Ку клукс клан)! Без расизъм в САЩ".

Чикагската полиция отцепи района, за да препречи пътя на протестиращите. Засега няма данни за арести и насилие.

Многохилядни протести срещу избирането на Тръмп за президент (ВИДЕО)

В Лос Анджелис протестиращи седнаха на 101-ва магистрала, която води към Холивуд, и блокираха движението. Разположени бяха полицейски сили за борба с безредиците. Преди това в Лос Анджелис е имало митинг-шествие с участието на над 5000 души, много от които гимназисти и колежани, съобщиха местните медии.

Стотици хора демонстрираха във Филаделфия, Бостън и Портланд, щата Орегон. В столицата на Тексас Остин около 400 души се включиха в протестно шествие, заяви полицията.

Във Вашингтон тълпа от над 100 души скандираше "Любов, а не омраза" в шествие на две преки от Белия дом.

Вижте как „Емпайър стейт билдинг" обяви 45-ия президент на САЩ (ВИДЕО)

Близо 24 часа по-рано избухнаха подобни протести в редица гладове от Западното крайбрежие на САЩ след неочакваната победа на Тръмп над Хилари Клинтън в надпреварата за президент на САЩ, припомня БТА.

Протестът в Бостън

Протестът в Портланд

Протестът в Оукланд

Протестът в Чикаго