Демографска структура на подкрепата за Тръмп и Клинтън
Демографска структура на подкрепата за Тръмп и Клинтън / Guliver/Getty Images

Републиканецът Доналд Тръмп се е представил по-добре в определени сегменти на американското общество, отколкото се очакваше, а демократът Хилари Клинтън по-зле, което доведе до развръзка на президентските избори, различна от социологическите прогнози за победа на Клинтън, предаде Ройтерс.

Многохилядни протести срещу избирането на Тръмп за президент (ВИДЕО)

Първоначалният прочит на социологическо изследване на Ройтерс/Ипсос за демографската структура на подкрепата за двамата кандидати очертава следната картина.

Клинтън има два процентни пункта преднина пред Тръмп при женския електорат, 49 срещу 47 процента, което е по-малко от очакваното.

Изборът на Тръмп вдъхнови социалните мрежи, вижте реакциите (ВИДЕО)

При малцинствата тя има голямо преимущество, но преднината й реално се оказва не по-голяма от тази, която сегашният президент Барак Обама получи през 2012 г. Клинтън печели около 89 процента от гласовете на афроамериканците, 66 процента от гласовете на испаноезичните американци и 65 процента от тези на американците от азиатски произход. При Обама тези числа са били съответно 96, 70 и 67 процента.

Вижте как „Емпайър стейт билдинг" обяви 45-ия президент на САЩ (ВИДЕО)

Тръмп печели сред хората без висше образование, белите евангелисти и живеещите извън големите градски райони.

Клинтън печели в мегаполисите, но с изключително малка преднина. Проучването на Ройтерс/Ипсос е проведено онлайн във всички 50 щата. Анкетирани са над 45 хиляди души, които са гласували на изборите. Резултатите обаче са изготвени, преди да бъдат обработени всички подадени на изборите гласове, т.е. възможно е данните да бъдат осъвременени.

Източник: БТА