Китай съдейства за прилагане на санкциите срещу Северна Корея
Китай съдейства за прилагане на санкциите срещу Северна Корея / netinfo

Китай започна да засилва охраната на своята граница със Северна Корея, за да съдейства за прилагането на санкциите на ООН във връзка със севернокорейския ядрен опит преди седмица, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс.

Той не съобщи никакви подробности за китайските мерки по 1400-километровата граница, но подчерта: “Върху Китай ще бъде упражнен огромен натиск, за да се съобразява със своите отговорности.”

Тази седмица държавният секретар Кондолиза Райс ще посети Пекин в рамките на своята азиатска обиколка, която включва още Япония и Южна Корея.

Белият дом подчерта, че Китай има отговорности и задължения във връзка с приетата в събота резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, но изрази увереност, че Пекин ще ги спази.

“По смисъла на резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН всички имат отговорности и задължения. В това отношение Китай е равнопоставен партньор и има своите отговорности”, заяви говорителят на Белия дом Тони Сноу.

Той добави, че присъединяването на Китай и Южна Корея към санкциите срещу Северна Корея е важен фактор и че САЩ имат доверие в тяхната воля да се съобразят с резолюцията, която са гласували.