Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / IStock
Китайското министерство на водните ресурси предупреди, че тежката суша по горното и средно течение на река Яндзъ може да продължи до септември.

Местните власти се опитват да намерят нови източници на енергия и да напояват културите преди събирането на реколтата наесен, предаде Ройтерс.

Най-голямата ВЕЦ в света започна да изпуска вода, за да повиши нивото на река Яндзъ

Необичайно силната гореща вълна в басейна на най-дългата китайска река продължава повече от два месеца. Вследствие на това доставките на електроенергия, произведена от ВЕЦ, намаляват и големи площи от обработваеми земи са засегнати от суша. На брифинг служител на министерството на водните ресурси Лю Чжъю, каза, че нормалните нива на водите може да се възстановят едва след месеци. Очаква се през септември притокът на вода в Яндзъ все още да е нисък и сушата в провинции Анхуей, Хубей, Хунан и Цзянси да се задълбочи, предупреди той.

По данни на метеоролозите валежите в басейна на Яндзъ от юли са били с около 45% по-ниски от нормалните и вероятно високите температури ще продължат поне още седмица. Властите предупредиха, че температурите ще днес може да надвишат 40 градуса по Целзий, като в части от град Чунцин да надхвърлят 44 градуса. Това ще окаже допълнителен натиск върху доставките на електроенергия поради по-голямо използване на климатици.

Нивото на водата в Яндзъ и в жизненoважните езера Дунтин и Поян, намиращи се в басейна на реката, сега е поне с 4,85 метра по-ниско от нормалното. Това е най-ниската отчетена стойност в историята за периода. Що се отнася до напояването, вече е критично положение за ориза и други есенни култури, предупреди Лю Вейпин, заместник-министър на водните ресурси.

Аварирал кораб допълнително затрудни трафика по река Рейн, където нивото на водата е ниско

Той каза, че около 820 000 хектара са пострадали в района от Съчуан на югозапад до Анхуей в Централен Китай. Това засяга 830 000 души, 160 000 глави добитък, предимно в райони, разчитащи за напояване на по-малки водоеми или планински извори.  

Язовирите нагоре по течението на Яндзъ са предприели действия за допълване на нивата на язовира "Три клисури", който ще освободи 830 милиона кубични метра през следващите дни. Местните власти са призовани също така да осигурят запас от достатъчно вода за употреба в спешни случаи и да използват допълнителни водоизточници, включително планински извори и потоци.
БТА