/ Gulliver/Getty Images
Китай ще изпрати повече от 2 милиона защитни маски на Европейския съюз, след като Европа стана епицентър на пандемията от коронавируса. Това обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Китайският премиер Ли Къцян е казал на Фон дер Лайен в телефонен разговор, за изпращането на медицинските материали, обяви тя в Туитър.

"Обединихме се около разбирането, че борбата срещу коронавируса е глобална, че трябва да си помагаме в подобни трудни моменти. Китай не е забравил помощта, която му оказа ЕК през януари, когато бе център на епидемията", каза Фон дер Лайен. Тогава ЕС изпрати 50 тона медицински материали на Китай, припомни тя.

Доставката на медицински материали се очаква скоро и включва 2 милиона хирургически маски, 200 000 маски тип N-95 (също защитни) и 50 000 теста за откриване на коронавируса.

Коронавирусът е най-голямото предизвикателство за Германия от Втората световна война насам

"Подобряваме производството си, пренастройваме производствените линии, но това изисква няколко седмици. Междувременно сме признателни за помощта, получена от Китай", каза председателят на ЕК.

Китайската компанията за електронна търговия "Алибаба" изпрати предпазни маски на Франция и Италия, за да им помогне да се преборят с разпространението на коронавируса.

Появил се в Китай през декември,COVID-19 вече отне живота на 8000 души по целия свят, като за първи път днес броят на починалите от заразата в Европа надхвърли тези в Азия.

С регистрирани 684 нови смъртни случая за последното денонощие и общо 78 766 заразени, Европа се превърна в континента, където пандемията се разпространява най-бързо, отбелязва АФП.