Китай разпореди разследване заради некачествено бебешко мляко
Китай разпореди разследване заради некачествено бебешко мляко / снимкa: Sofia Photo Agency

Министерството на здравеопазването на Китай разпореди рационално разследване във връзка със зачестилите случаи на бъбречни заболявания сред кърмачета, съобщи Асошиейтед прес. През последната седмица в страната се появиха множество съобщения за открити камъни в бъбреците на кърмачета, хранени с мляко на прах, производство на една от най-големите компании за млечни продукти в страната, "Санлу груп". След отравяне едно от кърмачетата е починало, десетки други са на интензивно лечение в различни болници.

"Санлу груп" вече обяви, че изтегля от търговската мрежа 700 тона от своята продукция. Според предварителната версия в опасното детско мляко на прах се съдържал опасното химическо вещество меламин, което се използва в производството на пластмаси и което може да причини бъбречни заболявания и други усложнения. Макар че е абсолютно забранен за използване в храни, понякога производители добавят меламин. При стандартен анализ на храни, съдържащи меламин, се отчита повишено съдържание на протеини. Миналата година вече избухна скандал с китайска храна за домашни кучета и котки с високо съдържание на меламин, посочва АП.

"Отговорните за тази трагедия ще понесат сериозно наказание", заявил говорител на министерството пред агенция Синхуа, посочва АП.

Само в една от китайските провинции, Гансу, от началото на годината са регистрирани 59 случая на камъни в бъбреците при кърмачета, докато миналата година не е имало нито един такъв случай, съобщи вестник "Женмин жибао", цитиран от АП. Почти всички болни кърмачета са били хранени с мляко на прах, произведено от "Санлу груп".