Китай подкрепя плана на Арабската лига за Сирия
Китай подкрепя плана на Арабската лига за Сирия / снимка: Reuters

Китайски пратеник в Сирия е заявил, че Пекин подкрепя решаването на сирийската криза в рамките на Арабската лига и въз основа на издигнатите по-рано предложения на лигата, предаде АП, като се позова на съобщение на уебсайта на външното министерство в Пекин.

Изявлението е по повод състоялата се по-рано днес среща в Дамаск на китайския заместник-министър на външните работи Чжай Цзюн с президента на Сирия Башар ал Асад. В документа се съобщава, че Чжай е казал на Асад, че Китай желае да сътрудничи със сирийското правителство и с опозицията, а също с Арабската лига и арабските страни, за да бъде намерен изход от кризата.

"Китай подкрепя всички усилия на Арабската лига за посредничество при намирането на политическо решение на сирийската криза и призовава всички страни да засилят комуникацията и преговорите за намирането на мирно и подходящо решение за сирийците в рамките на Арабската лига и на основата на значимите предложения на Арабската лига за политическо решение", се цитират думи на китайския заместник-външен министър.

АП посочва, че тази декларирана силна подкрепа за мирния план на Арабската лига се изказва две седмици след като Китай и Русия наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето върху проекторезолюция, изработена от лигата. В проекта за резолюция се настояваше за спиране на кръвопролитията в Сирия и за оставка на президента Асад.

Правителството на Китай, което през 1989 г. смаза жестоко продемократични протести в Пекин, засега отказва да осъди режима в Сирия за насилието. По данни на ООН по време на антиправителствените протести в Сирия през миналата година са загинали над 5400 души. Смята се, че около 25 хиляди души са избягали в съседни страни и над 70 хиляди са потърсили убежище в други райони на Сирия, припомня АП.