Китай изтегли млечните продукти, произведени до 14 септември
Китай изтегли млечните продукти, произведени до 14 септември / снимка: БГНЕС

Китайските власти разпоредиха всички млечни продукти, произведени до 14 септември, да бъдат спрени от продажба, предаде БТА, позовавайки се на информации на световните агенции. Продуктите ще бъдат подложени на спешна проверка.

На 14 септември бяха открити следи от меламин в мляко, произведено от китайската компания "Санлу". Химикалът, използван при производството на млечни продукти, причини смъртта на четири бебета и разболя десетки хиляди други в цялата страна.

Нареденото днес изтегляне на млечни продукти е най-мащабното в Китай от избухването на скандала. Властите въведоха в началото на месеца нови стандарти за качество на млечните продукти, що се отнася до съдържанието на меламин. Днес бе съобщено за нов случай на малко дете в Хонконг – 2-годишно дете, което развило камъни в бъбреците след употреба на заразено мляко.

Виетнамските власти наложиха пълна забрана на наличието на меламин в храните и ще връщат обратно всички продукти, в които биват откривани следи от химикала.

Една от най-популярните вериги за печени изделия в Тайланд съобщи, че изтегля от продажба всичките си продукти, след като швейцарските контролни органи установили висока концентрация на меламин в тайландски бисквити.