Китай изпраща бойни кораби срещу сомалийските пирати
Китай изпраща бойни кораби срещу сомалийските пирати / БГНЕС

Китай ще изпрати бойни кораби срещу сомалийските пирати в Аденския залив, съобщават държавните медии, цитирани от АФП. Решението за това идва ден, след като китайски търговски кораб с 30 моряци на борда беше спасен от пиратско нападение с помощта на хеликоптери на силите на Европейския съюз, патрулиращи край бреговете на Сомалия.

"Китай ще изпрати два кораба-разрушители и един голям кораб за снабдяване, които ще участват в поддържането на сигурността в международните води край брега на Сомалия", съобщава местният вестник "Глобал Таймс", позовавайки се на източници от военния флот.

Корабите ще отпътуват от китайската военноморска база на остров Хайнан след 25 декември за мисия с продължителност от три месеца край сомалийския бряг, се казва съобщението. Това ще бъде първата мисия в съвременната история на Китай извън териториалните води на страната, според Шен Шишун, експерт от китайския Институт за международни изследвания.

Съветът за сигурност на ООН единодушно даде едногодишен мандат на страните, участващи в операцията срещу пиратите в Аденския залив да действат на сомалийска територия, припомня АФП.

Сегашната мисия на китайския военен флот ще бъде първата след 600 години, когато корабът "Съкровище" на адмирал Цзен Хи посети Африка по време на династията Минг /1368 - 1644 г./, при която китайският флот управляваше всички познати морета на света, отбелязва БГНЕС.