Китай знаме
Китай знаме / Gulliver/Getty Images
Китай води териториални спорове с редица страни от АСЕАН
Китай е готов да сътрудничи със страните членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) за гарантиране на мира и стабилността в Южнокитайско море. Това заяви днес в Банкок премиерът на Китай Ли Къцян, където участва в срещата на върха АСЕАН-Китай, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

"Пекин е готов да работи с АСЕАН на основата на постигнатия консенсус и поддържа дългосрочния мир и стабилност", каза Ли Къцян.
 

Той отбеляза постигнатия напредък от страните при разработването на Кодекса на добрите поведенчески практики в Южнокитайско море. Работата над този документ, определящ принципите на корабоплаването, установяващ механизъм на двустранни и многостранни консултации и уреждането на възможни инциденти, продължава вече от няколко години.

Търговията и напрежението между САЩ и Китай - основни теми на срещите на лидерите от АСЕАН

Китай води териториални спорове с редица страни от АСЕАН относно Параселските острови и архипелага Спратли. Основна причина за конфликта е опитът на Пекин да установи контрол върху район близо до Малакския пролив, през който преминават 60 процента от китайската търговия и 80 процента от китайския внос на въглеводороди.