/ БГНЕС
Около 500 кинодейци от цяла Европа, сред които и френската режисьорка Селин Сиама и британският й колега Стивън Фриърс, отправиха от Кан призив да се гласува на европейските избори, започващи в четвъртък - 23 май, и продължаващи до 26 май, предаде АФП.

"Отидете да гласувате в периода 23-26 май", се казва в общо изявление на кинодейците. Според тях евроизборите са "ключов залог както за нашите фундаментални права, така и за свободата на творене".

"Една свободна и демократична Европа е също и една Европа на свободната мисъл и на свободното слово. За нас е задължение да я защитаваме пред подема на екстремизма и на всякакво изкушение да се минимализира значимостта на културата, която е съществена основа на ЕС", се допълва в изявлението.

Сред личностите, положили подписа си, са Жак Одиар, Вим Вендерс, Люк и Жан-Пиер Дарден. Призивът е иницииран от Дружеството на кинорежисьорите, от Петнайседневката на режисьорите, от Европейската киноакадемия, от Европейската федерация на режисьорите на аудиовизуална продукция и от Дружеството на авторите на аудиовизуална продукция.
БТА