Севернокорейският лидер Ким Чен Ун направи представяне на рядко изложение на оръжейни системи и обеща да изгради „непобедима“ армия, съобщава „Гардиън“.

В очевидно усилие да забие клин между Вашингтон и Сеул, Ким каза също, че стремежът му за изграждане на армия не е насочен към Южна Корея и че не трябва да има нова война, изправяща двете Кореи една срещу друга.

Ким произнесе речта си в понеделник на „Изложението за развитие на отбраната Самозащита-2021“, събитие, предназначено да отбележи 76-ия рожден ден на управляващата Работническа партия. Южнокорейските медии съобщиха, че това е първото подобно събитие, провеждано от Северна Корея.

Наричайки САЩ „източник“ на нестабилност за Корейския полуостров, Ким каза, че най-важната цел за страната му е притежаването на „непобедим военен капацитет“, който никой да не може да посмее да оспори.

Администрацията на Байдън многократно е заявявала, че няма враждебно намерение спрямо Севера, но Ким каза на изложението: „Много съм любопитен дали има хора или държави, които вярват в това.“

Обръщението на Ким дойде, след като през последните седмици Северът тества крилата ракета с голям обсег, оръжие, изстреляно от влак, и това, което според него е хиперзвукова бойна глава.
 
БГНЕС