Световната здравна организация е изпратила на Северна Корея помощи за борбата с COVID-19, които са поставени под карантина в морското пристанище Намфо.

Пхенян затвори границите си след избухването на пандемията от коронавирус миналата година, въпреки че официални лица в съседна Южна Корея и в САЩ изразиха съмнения относно твърдението, че там никога не са имали случай на заразяване, въпреки липсата на признаци на големи огнища.

В Северна Корея призовават младежите да не ползват южнокорейски жаргон, мода, прически и музика

В последния си седмичен доклад за Южна и Източна Азия, обхващащ периода до края на септември, СЗО заяви, че е започнала доставките през китайския пристанищен град Далиан, близо до границата със Северна Корея.

„За да подкрепи КНДР с основни медицински материали за COVID, СЗО стартира доставката през пристанището на Далиан, Китай, за стратегическо складиране и по -нататъшно изпращане“, каза агенцията.

Помощта включва медицински комплекти за оказване на спешна помощ, лекарства и медицински консумативи за основни здравни услуги, каза Едуин Салвадор, представител на СЗО в Северна Корея.

Сестрата на Ким Чен-ун с предупреждение към Южна Корея

„Информирани сме, че тези предмети, заедно с други от други агенции на ООН, остават под карантина в морското пристанище“, каза той в изявление пред Ройтерс.
БГНЕС