/ Gulliver/Getty Images
В Северна Корея основният вестник на управляващата комунистическа партия призова младежите да не използват южнокорейски жаргон и да говорят само на стандартния език в страната, съобщи Би Би Си.

Освен това официозът "Нодон синмун" ("Вестник на работниците") отправи предупреждение да не се възприемат модата, прическите и музиката от Юга.

В Северна Корея е приет нов закон, целящ да изкорени каквото и да било чуждестранно влияние. Нарушителите ги заплашва затвор и дори смъртна присъда, отбелязва Би Би Си.

Официозът на Корейската трудова партия предупреди по-специално младежите за опасностите от следване на поп културата от другата страна на демилитаризираната зона по 38-ия паралел.

"Идеологическото и културното проникване под цветния знак на буржоазията е още по-опасно и от враговете грабват оръжия", пише в статията.

"Нодон синмун" подчертава превъзходството на корейския говор, характерен за севернокорейската столица Пхенян.

Би Би Си дава като пример за южнокорейски жаргон обръщането на жена към съпруга ѝ с думата "oppa" (на латиница), която означава "по-голям брат", но често е използвана като синоним на "гадже".

Комунистическият режим в Северна Корея възприема чуждестранното влияние като заплаха за своето съществуване и за хватката върху властта на лидера Ким Чен-ун. То обаче продължава да се просмуква в затворената комунистическа страна, включително по високо усъвършенствани тайни канали. Някои севернокорейски бегълци казват, че решението им да избягат отчасти е било повлияно от гледането на южнокорейски филми, отбелязва Би Би Си.

Според в. "Ню Йорк таймс" Ким Чен-ун нарекъл наскоро южнокорейската поп музика (придобилия световна популярност Кей поп) "злокачествен тумор", който покварява младите севернокорейци.

Севернокорейският лидер, който е учил в Швейцария, е напълно наясно, че Кей поп и западната култура могат лесно да проникнат сред младите поколения в страната му и да окажат негативно влияние върху системата, коментира Ян му-джин, преподавател в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул.
БТА