Призивът на Южна Корея за обявяване на официален край на войната на Корейския полустров е преждевременен и няма гаранции, че той ще доведе до оттегляне на враждебната спрямо Пхенян политика на САЩ. Това заяви севернокорейският министър на външните работи И Тхе Сон, цитиран от севернокорейската агенция КЦТА, предадоха световните агенции.

Във вторник в реч пред Общото събрание на ООН южнокорейският президент Мун Дже-ин отправи призив за официално обявяване на край на Корейската война. Двете Кореи са технически във война, след като конфликтът от 1950-1953 г. приключи с прекратяване на огъня вместо с договор за мир.

Северът и Югът в надпревара: И Сеул се похвали за изстреляна балистична ракета

Според севернокорейския представител нищо няма да се промени, докато политическите обстоятелства около КНРД не се изменят и враждебната политика на САЩ не се промени. Той подчерта, че отмяната на двойните стандарти и на враждебната политика на САЩ са водещ приоритет за стабилизиране на ситуацията на Корейския полуостров и за гарантиране на мир там.

Северна Корея е готова да възобнови преговорите с Южна Корея, ако Сеул се откаже от враждебната си политика и двойните си стандарти по отношение на Пхенян, заяви Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес.

Думите на Ким Йо-чен са в отговор на призивите от тази седмица на южнокорейския президент Мун Дже-ин за официално обявяване на края на Корейската война от 1950-1953 г.
Сестрата на севернокорейския лидер подчерта, че край на войната може да бъде обявен, след като двете Кореи преодолеят взаимните предразсъдъци.

Северна Корея е готова за "конструктивни обсъждания" с Южна Корея в името на подобряването на отношенията между двете страни, каза Ким Йо-чен.

Ким Йо-чен направи изявлението си броени дни след като Северна Корея проведе първите си ракетни тестове от шест месеца, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА