Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба / / iStock/Getty Images
Украйна заяви днес, че има "реални шансове за дипломатическо уреждане" на кризата с Русия след най-новите усилия на европейските страни през последните дни за избягване на голям конфликт, предаде Франс прес.

"Днес има реални шансове за дипломатическо уреждане", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, посрещайки в Киев испанския си колега Хосе Мануел Буено след дипломатически маратон на френския президент Еманюел Макрон от Москва до Киев и Берлин.

Британският външен министър заминава за двудневно посещение в Москва

Според ръководителя на украинската дипломация ситуацията е "напрегната, но под контрол". Вчера Макрон увери при посещението си в Украйна, че руският президент Владимир Путин е обещал в понеделник Русия да не "ескалира допълнително кризата около Украйна".

Кулеба освен това смята, че санкциите, подготвени от Европейския съюз и САЩ в случай на руска инвазия, "предвиждащи безпрецедентни мерки, много болезнени за Русия", са важен елемент за възпиране.

Според министъра Москва е предизвикала сегашното напрежение, защото "Русия се опитва да си отмъсти за поражението на СССР в Студената война".

Кулеба каза, че вече "става въпрос за запазване на цялата архитектура за сигурност в Европа", градена в продължение на 30 години.

Присъствието на повече от 100 000 руски войници на границата с Украйна подтиква Запада да се опасява от нахлуване от страна на Русия, която вече анексира Крим през 2014 г. и същата година подкрепи проруските сепаратисти във войната им с украинските сили.

Този конфликт остави над 13 000 жертви и близо 1,5 милиона разселени и още не е приключил въпреки мирните споразумения от Минск.

Москва призова за военно изтегляне на НАТО от Източна Европа, за да има деескалация - нещо, което Западът отказва да направи.
БТА