/ БТА
Президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна в Киев на среща с украинския си колега Владимир Зеленски. Това се случва след вчерашните му шестчасови преговори с Владимир Путин в Кремъл.

Макрон коментира след посещението си в Москва, че е трябвало да предотврати ескалация на конфликта в Украйна. И добави, че разговорите с Путин
са "помогнали да се избегне по-нататъшна ескалация около Украйна."  "Получих уверение, че няма да има нито влошаване, нито ескалация", каза пред журналисти френският президент.

В същото време Кремъл определи като неверни френските твърдения, че руският президент Владимир Путин е обещал на френския си колега Еманюел Макрон, че Москва засега няма да предприема никакви нови военни инициативи около Украйна, предаде Ройтерс. Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, съобщи, че "Русия и Франция засега не могат да постигнат споразумение за намаляване на напрежението около Украйна".

"Такава деескалация е необходима", призна в същото време той и отчете, че срещата Путин - Макрон е осигурила основата за по-нататъшна работа в тази посока.

Путин пред Макрон: Как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха

От своя страна украинските власти коментираха, че с "интерес очакват сигналите, които носи от Москва президентът на Франция".

"Със сигурност всички ние с интерес очакваме тези сигнали, които е донесъл господин Макрон от Москва. Но аз вече не веднъж съм казвал, включително и вчера, че ние сме отворени за диалог, ние сме настроени конструктивно, ще се търсят дипломатическо решение, но ние не пресичаме своите "червени линии" и никой не може да ни накара да ги пресечем", заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.


Байдън: Няма да има никакъв газопровод "Северен поток 2", ако Русия нахлуе в Украйна

В същото време бившият френски посланик в Русия Жан дьо Глиниасти подчерта в свой анализ, че Еманюел Макрон е първият сред западните лидери, който открито призна легитимността на опасенията на Русия за сигурността й и заяви готовността си да търси компромиси. Глиниасти, който е и ръководител на изследователския център на Парижкия институт за международни и стратегически отношения отбеляза, че резултатите от преговорите, очертани от Макрон, съдържат очертания на бъдещ проект на споразумение в областта на сигурността.
РИА/БГНЕС