/ БГНЕС
Катар обвини съседните страни от Персийския залив, че се стремят да го поставят под опека и окачестви като "неоправдано" скъсването на дипломатическите отношения, обявено от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн, както и от Египет, предаде Франс прес.

Тези мерки са "неоправдани" и "неоснователни", реагира в комюнике катарското външно министерство. Те са взети "съгласувано с Египет" с "ясната цел да поставят държавата Катар под опека, което означава нарушение на суверенитета й" и е "абсолютно неприемливо", допълва ведомството.

5 арабски страни прекратиха дипломатическите си отношения с Катар

Изразявайки "дълбоко съжаление и изненада", министерството отправя критики срещу "враждебната кампания, базирана на лъжи , свидетелстваща за съзнателно намерение да се навреди на държавата Катар.

Член на Съвета за сътрудничество в Залива, Катар "зачита суверенитета на останалите държави, не се меси в работите на други, а също така се бори с тероризма и екстремизма", добавя ведомството.

Египет блокира новинарски сайтове, включително на "Ал Джазира"

Катар "ще предприеме необходимите мерки, за да осуети опитите за посегателство срещу населението и икономиката му", уточнява то.
БТА