/ Thinkstockphotos
Ръководената от Саудитска Арабия коалиция обяви днес, че прекратява участието на Катар в общата военна операция срещу бунтовниците хуси, установили контрол над голяма част от територията на Йемен, съобщи телевизия Ал Арабия, предаде ТАСС.

Египет блокира новинарски сайтове, включително на "Ал Джазира"

Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Йемен, Либия и Малдивската република заявиха, че късат дипломатически отношения с Катар, който като цяло е обвинен, че подкрепя терористи и въоръжени ислямисти. Саудитска арабия заяви, че иска да защити своята национална сигурност от заплахите на тероризма и екстремизма.

Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и "приканва всички братски страни и компании да сторят същото", се казва в съобщението на саудитската агенция, цитирана от Ройтерс.

Доживотен затвор за лидера на движението Мюсюлмански братя

Египет скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително Мюсюлманските братя, съобщи агенция Мена. Египетското външно министерство заяви, че Египет е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.

Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи.

Тръмп: Трябва да се сложи край на убийствата на християни в Близкия изток

Обединените арабски емирства обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района, предаде Ройтерс. Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации, предаде Ройтерс.

Катар смята за неоправдано решението на четири арабски страни да скъсат дипломатическите си отношения с емирството, заяви външното министерство в Доха, предаде ТАСС.

Тръмп: Борбата с тероризма не е сблъсък между различните религии

Доха изразява "съжаление" за решението на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет за скъсване на отношенията. Катар "смята тази мярка за неоправдана, базирана на голословни твърдения", се казва в изявление на външнополитическото ведомство.

"Тези мерки няма да се отразят на живота на обикновените хора и на постоянно пребиваващите в емирството" лица, уверява министерството.
БТА