Турция строи военна база в Катар
Турция строи военна база в Катар / БГНЕС, архив

Турска военна база се строи в Катар и се очаква да бъде завършена след две години, съобщи турският министър на отбраната. Той присъства на изложение за отбрана и сигурност в Доха.

Това е първото военно съоръжение в региона, каза Исмет Йълмаз пред журналисти. "Базата ще бъде завършена след две години", поясни той и добави, че "споразумението за нейното построяване е било одобрено от турския парламент". Базата е част от по-голям договор за отбрана, който бе подписан в края на 2014 г. между Доха и Анкара.

Двете страни са членове на международната коалиция, водена от САЩ, която извършва въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Турският министър посочи, че в момента в Турция има катарски военнослужещи и военни самолети в рамките на сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната.

В Катар се намира голямата ВВС база, седалище на командването на американските въоръжени сили в Близкия Изток Centcom. Тази база се използва от американски самолети при бомбардировките срещу ИД.

Източник: БГНЕС