Караджич застава за втори път пред Международния съд
Караджич застава за втори път пред Международния съд / БГНЕС

Бившият политически ръководител на босненските сърби Радован Караджич, който бе задържан в Белград през юли, ще се яви днес за втори път пред Международния наказателен съд за бивша Югославия, за да заяви дали се признава за виновен.

Съдът е повдигнал срещу него 11 обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид заради ролята му във войната в Босна (1992-1995).

Един от съветниците на Караджич, Горан Петрониевич заяви вчера по сръбската телевизия RTS, че той няма да започне защитата си, докато прокурорът все още работи по окончателната версия на обвинителния акт. При първото си явяване пред съда на 31 юли бившият лидер на босненските сърби поиска да се възползва от законовия срок от 30 дни, за да реши дали да се признае за виновен.

Караджич, който бе арестуван на 21 юли в Белград, е считан за мозъка на "етническото прочистване" срещу мюсюлманите и хърватите по време на войната в Босна, при която загинаха 100 000 души, а 2,2 милиона души бяха принудени да напуснат жилищата си. При първото си явяване в съда Караджич заяви, че ще се защитава сам.