Калфин се срещна със сенегалския си колега
Калфин се срещна със сенегалския си колега / снимка: Sofia Photo Agency
Министър Ивайло Калфин се срещна в Ню Йорк, където участва в сесията на Общото събрание на ООН, с министъра на външните работи на Сенегал. Това е една от възможностите да бъдат установени контакти с ръководители на държави, в които България няма посланици, съобщи Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на МВнР.

Ивайло Калфин посочи, че в рамките на Стратегията за развитие на отношенията с държавите от Африка (приета през 2006 г.) България работи за активизиране на диалога и контактите с нашите традиционни и с нови партньори от региона. Министър Калфин отправи молба за подкрепа на българската кандидатура за поста генерален директор на ЮНЕСКО.

Сенегалският министър на външните работи изтъкна активната работа на България в ЮНЕСКО и се ангажира неговата страна да разгледа доброжелателно българската молба за подкрепа. Той отправи молба за български инвестиции в Сенегал, който заема важно място в икономиката на Западна Африка. Шейх Тидиан Гадио отбеляза като перспективна форма обучението на сенегалски студенти в България, включително и в областта на ИТ.