/ БГНЕС, ЕПА
Президентът Румен Радев разговаря с швейцарския си колега
100775
Президентът Румен Радев разговаря с швейцарския си колега
  • Президентът Румен Радев разговаря с швейцарския си колега
Откриване в България на швейцарско – български център за иновации и продължаване на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество, която приключва тази година, бяха основните акценти в разговорите на българския президент Румен Радев и федералния президент на Швейцария Ули Маурер. 

Чрез Бъгаро-Швейцарската програма за сътрудничество Швейцария оказва помощ на България в размер на 76 млн. швейцарски франка в приоритетни за страната сфери, в които Швейцария предоставя и експертна помощ. Програмата подкрепя общо 93 проекта в сфери като сигурност, стабилност на реформите, борба с организираната престъпност, социалната интеграция. Особено значими са успехите на програмата в областта на дуалното професионално образование.

Румен Радев посети военно-въздушна база в Швейцария (СНИМКИ)

След срещата президентът Румен Радев заяви, че ако бъде договорен нов етап на програмата, ще се работи за увеличаване на финансирането и обхвата й. 

"В резултат на нашата среща се роди идеята да мислим и за швейцарско-български център за иновации в България, който да развива наука, научни изследвания с подкрепата на Швейцария. Така че нашите млади учени, студенти, таланти не само да идват в Швейцария, но да могат да извършват такива изследвания и в България при подходяща инфраструктура. Ние искаме да разширим и финансовия дял, и реалния обхват на системата за дуално обучение и нещо повече - да излезем извън обхвата на професионалното средно образование, а вече да говорим за привличане на университети, институти за висше образование и за швейцарско-български център за иновации", обясни Радев.

Президентът Радев: Решението ми по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото

Двамата президенти са коментирали също търговско – икономическите отношения между двете страни. Те са обсъдили възможностите за увеличаване на търговския обмен и швейцарските инвестиции в България.