/ БГНЕС, архив
Дронове, които скоро вероятно ще доставят пакети в домовете, имат потенциала да спасят човешки животи, транспортирайки по-бързо от линейки сърдечни дефибрилатори, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от АФП.
 
Колкото по-малко е времето до лекарската интервенция, толкова по-големи са шансовете човек да оцелее след сърдечен арест, поясниха експерти.
 
Медицински дрон оказва спешна помощ в Холандия

Получените резултати разкриват, че дрон може да достави дефибрилатор за 16 минути по-кратък срок в сравнение с линейка. По-краткият срок за доставката е много важен, като се има предвид, че в САЩ получилите сърдечен арест извън болница са с 8-10-процентен шанс да оцелеят.
 
Дронът - детска играчка, скъпо удоволствие или технология на бъдещето?

За целите на изследването Шведската агенция по транспорта създала оборудван с дефибрилатор дрон, който бил предоставен на пожарникарска служба в северната част на Стокхолм. Той бил снабден с джипиес, камера с висока разделителна способност и софтуер за автоматична навигация.
 
Звездата от „Не така, брат!“ изобрети дрон, който спасява хора от лавини

Дронът бил изпробван 18 пъти през октомври м.г. за 3-километрови полети от пожарникарската служба до домове, в които хора са получили сърдечен арест между 2006 г. и 2014 г. Дронът пристигнал по-бързо от линейка във всичките 18 случая. Летящото устройство стигнало до адресите със средно 16 минути и 39 секунди по-бързо от колите на "Бърза помощ".
 
Спечелването на 16 минути вероятно е от изключителна важност, смятат авторите на изследването Андреас Клаесон и колегите му от института Каролинска в Стокхолм.
БТА